Het is zomer! De temperaturen stijgen. Lekker als je vrij bent, minder als je moet werken. Werken bij hoge temperaturen kan zelfs leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. We delen graag een aantal tips, zowel voor werkgever als werknemer, om goed voorbereid te zijn op werken tijdens extreme warmte.
Tips voor de werkgever
Artikel 6.1 van het Arbobesluit geeft aan dat temperatuur geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. In het besluit worden geen specifieke maximale temperaturen genoemd maar is wel bepaald dat een werkgever er alles aan moet doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. We zetten een aantal tips op een rijtje om hier een juiste invulling aan te geven.
- Neem het mee in de RI&E
Beoordeel de warmte-risico’s op de werkplek en neem deze mee in de RI&E. Door aandacht te besteden aan werken in hoge temperaturen is de eerste stap al gezet. Aan de hand van deze risico’s kun je aan de slag met het opstellen van een hitteplan en het invoeren van beheersmaatregelen.
- Een hittebestendig kantoorpand
Zorg voor voldoende ventilatie, zonwering of een airco in het kantoorpand. Belangrijk om tussendoor te checken of dit goed werkt. Wist je dat buitenzonwering effectiever is dan binnenzonwering? Bij hitte is het ook zinvol om platte daken nat te maken en nat te houden.
- Bescherming
Werken de medewerkers buiten? Zorg dan voor voldoende beschermende kleding, zoals een pet, zonnebril of UV-shirt. Het aanbieden van zonnebrandcrème is ook een goede optie. Vergeet niet om minimaal 3 keer per werkdag in te smeren.
- Extra pauzes
Zorg voor extra pauzes in koele ruimtes, met voldoende drinkwater. Bekijk of de werkzaamheden kunnen worden afgewisseld met werkzaamheden op koelere plekken. Als de werkzaamheden het toelaten, kan er een tropenrooster worden ingevoerd.
- Isoleer energievretende arbeidsmiddelen
Zet arbeidsmiddelen die veel energie verbruiken zo veel mogelijk uit. Isoleer deze apparaten om warmteafgifte te voorkomen of plaats deze in een aparte ruimte.
- Zorg voor regelmogelijkheden
Laat medewerkers bijvoorbeeld het inspanningsniveau verlagen door zelf het werktempo te bepalen. Geef medewerkers op kantoor de vrijheid om van kledingafspraken, bijvoorbeeld altijd in pak, af te wijken.
Tips voor werknemers
Uiteraard zijn er ook een aantal acties die de werknemer kan ondernemen om te voorkomen dat hij of zij oververhit raakt. We zetten een aantal tips op een rijtje:
- Drink voldoende. Zorg ervoor dat het drinken niet ijskoud is, dit verhoogt juist de temperatuur in je lichaam.
- Zorg dat je fit bent, zodat je beter kunt omgaan met de warmte.
- Vermijd of verminder zware lichamelijke inspanning.
- Draag luchtige droge kleding, het liefst van katoen.
- Werk zo min mogelijk in de zon. Ook in kantoren is het werken bij direct invallend zonlicht af te raden. Het zorgt voor te veel warmteontwikkeling en te veel fel licht kan leiden tot verblinding.
Meer weten?
Voor gestructureerde aandacht voor gezond- en veilig werken binnen organisaties zijn er diverse certificatienormen zoals de ISO 45001, de Safety Culture Ladder en de VCA checklist. Heeft jouw organisatie hulp nodig bij het opzetten, implementeren of verbeteren van het arboveiligheidssysteem? Neem vrijblijvend contact op, onze consultants helpen graag!
Contact
Bron: Arboportaal