Organisaties vertrouwen steeds meer op de beschikbaarheid van hun IT systemen etc. terwijl de cijfers laten zien dat er steeds meer dreigingen van buitenaf komen zoals hacks en ransomware aanvallen. Het blijkt dat veel organisaties onvoldoende bewust zijn van deze kwetsbaarheden.
De door een cyberincident veroorzaakte schade is vaak groot; direct schade bijvoorbeeld aan systemen en het missen van productie of omzet, maar ook op de lange termijn (boetes van toezichthouders, reputatieschade en verlies van contracten). Veel gevolgen van een cyberincident kunnen voorkomen worden door tijdig treffen van passende preventiemaatregelen. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om na te denken over relevante maatregelen die passen in een actueel bedrijfscontinuïteitsplan.
Weerbaarheid is het vermogen om (relevante) risico’s tot een aanvaardbaar niveau te reduceren door middel van een verzameling van maatregelen om cyberincidenten te voorkomen en wanneer cyberincidenten zich hebben voorgedaan deze te ontdekken, schade te beperken en herstel eenvoudiger te maken. Wat een aanvaardbaar niveau van weerbaarheid, is de uitkomst van een risico-afweging. Het bereiken van een aanvaardbaar niveau kan middels technische, procedurele of organisatorische maatregelen. Andere manieren zijn bijvoorbeeld wetgeving, subsidieverlening, scholing om gebruikers te bekwamen in veilig gedrag, voorlichtings- en bewustwordingscampagnes, samenwerking tussen partijen en normerende kaders voor digitalisering van diensten en processen en ontwerp van systemen.
Kortom, weerbaarheid betekent dat de organisatie goed is voorbereid om zichzelf te verdedigen tegen informatiebeveiligingsproblemen en snel te herstellen als er toch een incident plaatsvindt. Een weerbaarheidsgerichte organisatie, ook wel veerkrachtige organisatie, is in staat om de impact van cybersecurity-incidenten te minimaliseren en de continuïteit van haar activiteiten te waarborgen.
Bij het herstel van de functionaliteit na een calamiteit is het van groot belang dat er duidelijkheid is ten aanzien van de verantwoordelijkheden en taken van de verschillende deelnemers.
De basis van een crisisorganisatie is het Crisis Management Team (CMT). Dit team bestaat uit een crisismanager (ook wel voorzitter of crisis leider), een logger en andere teamleden waaronder directeurs, managers en experts. Bij experts kan je bijvoorbeeld denken aan de CISO of Security Officer. Ieder lid in het crisisteam heeft zijn eigen rol met bijbehorende taken zodat altijd duidelijk is wie wat doet en waarom.
De rol van de Chief Information Security Officer (CISO) is om het hele proces van digitale weerbaarheid in kaart te brengen en de maatregelen te organiseren om de organisatie voor te bereiden op risico’s en incidenten. Het gaat dan om het samenstellen van een gebalanceerde mix van maatregelen om risico’s te beperken, maar bijvoorbeeld ook om de voorbereiding op cyberaanvallen en de borging van de bedrijfscontinuïteit tijdens incidenten. Bij grote incidenten kan de CISO ook een rol spelen in het crisismanagement en het advies daarover aan de directie.
De rol van de CISO in het CMT is van cruciaal belang als het gaat om het omgaan met cybersecurity-gerelateerde crisissituaties. De CISO is verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid en bescherming van de organisatie tegen cyberdreigingen en -aanvallen. In het CMT vervult de CISO verschillende belangrijke functies:
De CISO is een sleutelfiguur in het CMT omdat ze de organisatie kunnen begeleiden bij het beperken van de schade, het herstellen van normale activiteiten en het versterken van de beveiliging om toekomstige incidenten te voorkomen.
Heeft jouw organisatie hulp nodig bij het in kaart brengen van de risico’s en het vergroten van de weerbaarheid van de organisatie bij een crisis? Of moet de rol van CISO nog worden ingevuld bij jullie organisatie? Onze ervaren information security consultants helpen graag! Neem vrijblijvend contact met ons op en we vertellen je graag over de mogelijkheden.