Als organisatie heb je besloten om aan de slag te gaan met ISO 22301. Maar waar moet je beginnen? Als eerste start je met het identificeren van risico’s met mogelijke impact op de bedrijfscontinuïteit van jouw organisatie. Nadat de risico’s zijn geïdentificeerd worden deze vastgelegd en verder uitgewerkt in een Business Impact Analyse (BIA). De BIA is een verplicht onderdeel van de ISO 22301.
Een Business Impact Analyse (BIA) is een essentieel én verplicht onderdeel van de ISO 22301 norm. Het helpt om de kritische processen, middelen en afhankelijkheden binnen de organisatie te identificeren en te prioriteren. Daarnaast geeft de BIA inzicht in de mogelijke impact van verstoringen op de bedrijfsdoelstellingen, de reputatie en de klanttevredenheid. Een BIA is gebaseerd op de risicoanalyse. Een risicoanalyse brengt de waarschijnlijkheid en de ernst van verschillende bedreigingen voor de organisatie in kaart. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de risico’s van het bedrijfsproces zelf, maar ook naar die van de organisatie. Is er bijvoorbeeld voldoende kennis en menskracht beschikbaar? En zijn partners en leveranciers in staat te leveren wanneer nodig? Naast de risico’s dient in de BIA ook rekening gehouden te worden met de wettelijke, regelgevende en contractuele verplichtingen van de organisatie.
Het doel van een BIA? Inzicht bieden in de bedrijf kritische processen, de benodigdheden voor deze processen en de maximale accepteerbare impactsniveau. De risico’s worden gerangschikt naar impact. Daarnaast wordt de risicotolerantie (risk appetite) vastgesteld. Vervolgens moet worden bepaald welke risico’s het eerst worden aangepakt. Het uitvoeren van een BIA bestaat uit verschillende stappen:
Na het uitvoeren van een BIA kan jouw organisatie aan de slag met het opstellen van een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP). In ons andere blog lees je meer over het opstellen van een BCP.
Het uitvoeren van een BIA is geen eenmalige oefening maar een dynamisch proces dat regelmatig moet worden herzien en bijgewerkt. Dit is vooral belangrijk als er veranderingen optreden in de organisatie, de markt, de technologie of de wetgeving. Een BIA moet ook worden getest en gevalideerd om te controleren of de aannames en resultaten nog steeds geldig zijn.
Heeft jouw organisatie hulp nodig bij het uitvoeren van een Business Impact Analyse (BIA)? Onze consultants hebben ervaring en staan klaar om je te helpen. We vertellen je graag meer! Neem contact met ons op via info@qsn.nl of 0252-547000.