Werk je (gedeeltelijk) thuis? Dan ben jij samen met jouw werkgever verantwoordelijk voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. We zetten graag een aantal tips voor thuiswerkers op een rijtje.
In het Arbeidsomstandighedenbesluit is opgenomen dat de thuiswerkplek moet worden ingericht volgens de ergonomische beginselen. Zorg voor een goede positie van het beeldscherm en de juiste instelling van het bureau en de bureaustoel. Het is belangrijk dat je in een ontspanning houding kunt zitten. Het is ook goed om het langdurig zitten af te wisselen met staan. Of wissel het zitten op een bureaustoel af met een balanskruk of een bal.
Zorg voor een goede dagelijkse structuur tijdens het thuiswerken. Sta op een vaste tijd op en kleed je aan. Plan voldoende pauzes in en lunch op de gebruikelijke tijd. Blijf tijdens het lunchen niet doorwerken. Neem echt even pauze. Lastig om te pauzeren? Er is ook pauzesoftware die om de zoveel tijd een melding geeft dat je moet pauzeren. Tot slot is het belangrijk om ook de eindtijd goed af te bakenen. Het is heel verleidelijk om thuis langer door te werken. Je hoeft ten slotte niet nog terug te reizen. Plan een (ontspannen) activiteit in, om dit risico te voorkomen.
Door het inrichten van een aparte werkkamer sluit je je af van de dagelijkse bezigheden in en rondom het huishouden. Hierdoor werk je rustiger, effectievere en geconcentreerder. Een bijkomend voordeel is dat na werktijd de werkspullen ook uit het zicht zijn. Is het niet mogelijk om een aparte ruimte in te richten? Kijk of je een speciale computerkast kan aanschaffen, waarbij je na werktijd de deuren kan sluiten en de werkspullen niet meer zichtbaar zijn. Leuke tips voor een inspirerende werkplek nodig? Lees dit blog door QSN’er Madelon!
Wist je dat maar liefst 32% van de Nederlandse bevolking meer dan 8,5 uur per dag zit? Voor een groot gedeelte is dit onder werktijd. Het is belangrijk om tijdens al dit zitten geregeld een moment te bewegen. Het advies is om ieder uur even op te staan, loop bijvoorbeeld een rondje of haal iets te drinken. Op 4 april is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Nationale Beweegminuut in het leven geroepen. Hiermee roepen zij werkend Nederland op om elke dag om 11.00 uur een minuut te bewegen. Doe jij al mee?
Informele gesprekjes met collega’s bij de koffieautomaat of tijdens de lunch vallen weg door het thuiswerken. Blijf in contact en plan bijvoorbeeld een online koffie-momentje in. Bel een collega en ga ondertussen een stukje lopen. Twee vliegen in één klap. Daarnaast is het belangrijk om aan de bel te trekken bij de leidinggevende als je problemen ervaart met het thuiswerken, zodat er tijdig voor een oplossing gezorgd kan worden.
Is thuiswerken al onderdeel van jullie Gezond en Veilig Werken beleid? Is dit onderwerp al opgenomen in de RI&E? Advies of concrete hulp nodig? We helpen je graag. Neem contact op via info@qsn.nl of 0252-547000.
Bronnen: Arboportaal, TNO, de Nationale Beweegminuut.