Steeds meer organisaties zien in dat we de aarde in bruikleen hebben voor onze kinderen en kleinkinderen. Ondernemers willen niet alleen maar winst maken, maar ook maatschappelijk een bijdrage leveren. Organisaties verduurzamen de bedrijfsvorming, kopen maatschappelijk verantwoord in, voeren een duurzaam personeelsbeleid en kiezen er steeds vaker voor om zaken te doen met andere duurzame bedrijven in de keten. Gestructureerde aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Onze consultants staan daarom ook voor organisaties klaar om te helpen op het gebied van dit brede werkveld.
Er zijn veel verschillende manieren om aan de slag te gaan met duurzaam ondernemen. Kies je voor een focus op energie en milieu binnen de eigen organisatie? Wil je leveranciers en afnemers betrekken? Kies je voor een focus op goed doen voor mensen in de keten? Of wil je zichtbaar bijdragen aan het klimaatakkoord? Het kan allemaal.
Het is belangrijk dat je kiest voor een manier die past bij jouw organisatie en de organisatiedoelen. Neem bijvoorbeeld certificering. Waardevol voor iedere organisatie, maar iedere organisatie is anders en er zijn tal van mogelijkheden. Op het gebied van duurzaamheid en milieu hebben onze consultants veel ervaring bij het opzetten, implementeren en verbeteren van managementsystemen volgens:
Naast bovengenoemde normenkaders kunnen onze consultants ook ondersteunen bij het uitvoeren van een self-assessment op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarbij hanteren we ISO 26000, de internationale richtlijn voor MVO. Ook kunnen we ondersteunen bij het implementeren van de acties en integratie in de bedrijfsvoering om te voldoen aan deze richtlijnen en bij het opstellen van een zelfverklaring.
Grote organisaties moeten één keer in de vier jaar een een energieaudit uitvoeren en daarbij inzicht verschaffen in de mogelijke energiebesparende maatregelen. QSN (handelend onder de naam Cuccibu) is door Rijkswaterstaat benoemd als betrouwbare partner op dit vlak en kan deze audits dus organiseren en opvolgen. Kleinere organisaties hebben tenminste een informatieplicht, vooralsnog kun je daaraan voldoen door de AIM module in te vullen.
Naast de genoemde normenkaders zijn er andere manieren om aan de slag te gaan met het terugdringen van CO2 uitstoot. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan het uitvoeren van een quickscan om te kijken waar jouw organisatie op dit moment staat? Is er al eens een CO2 footprint berekend of nagedacht over een bijdrage aan de circulaire economie? In veel gevallen werken we met roadmaps, een groeipad voor 3 jaar, waarin de ambities uiteen worden gezet.
Als laatste noemen we nog de bekende Sustainable Development Goals (SDG’s), die steeds vaker te vinden zijn in duurzaamheidsverslaglegging. Op die manier kan worden gedemonstreerd dat men aansluit bij de Europese en internationale ontwikkelingen. Onze kennisexperts hebben ook veel ervaring met het creëren van draagvlak en awareness rondom duurzaamheid.
Genoeg mogelijkheden om als organisatie die verduurzamingslag te maken. Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze dienstverlening en helpen je een passende keuze te maken.
Wie, wat, hoe en wanneer: