Biobased producten zijn producten waarvan de materialen voor een deel of helemaal gemaakt zijn van biomassa. Biomassa is een verzamelnaam voor hernieuwbare grondstoffen van organische oorsprong, die kunnen worden ingezet voor de productie van diverse materialen en zelfs brandstoffen.
Steeds meer bedrijven werken aan nieuwe biobased producten, technologieën en toepassingen. Toch maken ze nog maar een klein deel uit van de markt. Dit terwijl de potentie van biobased producten groot is. Biobased producten leveren een grote bijdrage aan duurzaamheid en het milieu, o.a. door de hergebruik van materialen en het verminderen van de emissies op koolstof. Om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden en er voor te zorgen dat alle partijen op dezelfde manier producten ontwikkelen of analyseren is het van belang om standaarden voor biobased producten in een norm vast te leggen.
De normcommissie 310031 werkt aan een normalisatie op het gebied van biobased producten. Onderwerpen als circulaire economie, biobased plastics, biodegradeerbaarheid en sustainable chemicals behoren ook tot het werkveld. Inmiddels zijn er verschillende normen ontwikkeld voor test- en meetmethoden van biobased gehaltes, Life Cycle Assessment (LCA), duurzaamheidscriteria en communicatie over claims en terminologie. Deze norm rondom terminologie heeft de NEN samengebracht in onderstaande infographic.
Bij steeds meer organisaties staat duurzaamheid op de agenda. Er zijn verschillende milieumanagementsystemen, zoals ISO 14001, ISO 50001 of ISO 26000. Daarnaast kan je als organisatie ook aan de slag met de CO2 Prestatieladder of de Sustainable Development Goals. Benieuwd welke invulling het beste bij de doelen van jouw organisatie past? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee!
Bron: NEN