De Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder) is geboren bij ProRail. Dit was een logische stap omdat zij veel procedures en processen in werking hebben en de ISO 45001 en VCA certificeringen onvoldoende focus hadden op het gedrag en de cultuur binnen de organisatie. Er kunnen een hoop zaken goed beschreven staan in een managementsysteem, maar als collega’s elkaar niet durven aan te spreken op veiligheidsissues dan mis je toch nog een stuk. Met de Safety Culture Ladder wordt focus gegeven aan de cultuur en het gedrag binnen een organisatie.
De Safety Culture Ladder (SCL) is opgebouwd in 5 treden. Trede 1 is pathologisch (dus wat niet weet, wat niet deert) en trede 5 is vooruitstrevend (dus veiligheid en gezondheid is volledig geïntegreerd in de organisatie en alle processen). Daarnaast worden er verschillende bedrijfsaspecten getoetst en deze lopen over alle treden heen. Vanaf trede 2 worden er eisen, criteria, auditorrichtlijnen en scores vastgesteld.
Bij treden 2 en 3 is er vooral focus op regels, procedures en systemen. De verantwoordelijkheid ligt bij het management en er is vooral een top down cultuur. Veilig gedrag komt voornamelijk vanuit structuur / systeem.
Vanaf trede 4 zijn medewerkers verantwoordelijk, medewerkers komen zelf in actie, de focus ligt op veilig gedrag in plaats van “hoe kan ik werken met regels en procedures”, er is ruimte voor persoonlijke communicatie en dialoog.
Omdat de Safety Culture Ladder anders is dan een regulier managementsysteem, denken de Consultants van QSN op een ander niveau met organisaties mee.
Om de veiligheid in de bouw naar een hoger niveau te brengen, zijn binnen de Governance Code Veiligheid in de Bouw gezamenlijk afspraken gemaakt. Dit hebben zij gedaan door in aanbestedingen of contracten een bepaald niveau van veiligheidsbewustzijn verplicht te stellen. Deze afspraak noemen we “Veiligheid in Aanbestedingen (ViA)”. Daarom is, als maatregel om Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) in de bouw te stimuleren, besloten de NEN Safety Culture Ladder in te zetten als instrument. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zijn vanaf januari 2022 verplicht om minimaal trede 2 te hebben. Er geldt ook een auditverplichting. De certificerende instellingen hebben het erg druk, wacht dus niet te lang. Over deze verplichtingen hebben we eerder dit nieuwsartikel geschreven.
Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op, we vertellen je graag meer over onze werkwijze. Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen op het gebied van Arboveiligheid? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Bron: safetycultureladder.com